ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δελτίου τύπου της ΕΕΠΑΟ για την Παγκόσμια Ημέρα του καρκίνου στο παιδί

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Καρκίνου στο παιδί (International Childhood Cancer Day) – 15 Φεβρουαρίου 2017 – το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) θέλει να τονίσει τη συνεχή και αξιοσημείωτη πρόοδο, που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες θεραπείες, με την εφαρμογή και συνεργατικών πρωτοκόλλων προστίθενται στις ήδη καθιερωμένες δίνοντας κουράγιο και ελπίδα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο καρκίνος στο παιδί, παρά τη σπανιότητά του, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ενασχόλησης επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητάς του ως πάθησης αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στους μικρούς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η ιατρική έρευνα οδηγεί και σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μικροί ασθενείς μας να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή και διαθέσιμη από πλευράς επιστήμης θεραπεία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι καταβάλουν με αυταπάρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών. Στη μάχη αυτή κρίσιμο ρόλων παίζουν σύλλογοι –  φορείς οι οποίοι στέκονται δίπλα μας ως πολύτιμοι αρωγοί καλύπτοντας αρκετές φορές τις αδυναμίες της πολιτείας ειδικά μέσα στο συγκεκριμένο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις από πλευράς προσωπικού και πόρων, οι μικροί ασθενείς μας θεραπεύονται άρτια και αποτελεσματικά. Από επιστημονικής πλευράς καταβάλλεται επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για πρόοδο στην έρευνα και εκπαίδευση. Κάθε νέο επίτευγμα της επιστημονικής κοινότητας γίνεται προσπάθεια να είναι άμεσα εφαρμόσιμο στους μικρούς ασθενείς μας μέσω συμμετοχής της Εταιρείας μας συνολικά, και των μελών μας ειδικότερα, σε διεθνή συνεργατικά  πρωτόκολλα και συναντήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακριβώς την ίδια θεραπεία με όλα τα παιδιά που συμμετέχουν παγκοσμίως στις ίδιες συνεργατικές μελέτες.

Η πρόσφατη διοργάνωση στη χώρα μας (Αθήνα – Ρόδος) υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΟ συναντήσεων παγκόσμιου ενδιαφέροντος αναδεικνύουν αυτή τη δραστηριότητα: 27η Ετήσια Σύνοδος της Διεθνούς Ομάδας Μελετών BFM (I BFM SG, http://www.ibfm2016.org), 10ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Λευχαιμία στην Παιδική Ηλικία, 10η Συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τις Παιδιατρικές Νόσους  με στόχευση τις εξελίξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της λευχαιμίας σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και τις κυτταρικές θεραπείες (Pediatric Diseases Working Party – PDWP),  5η Διεθνής Συνάντηση των Νοσηλευτών Παίδων  στις μονάδες μεταμόσχευσης μυελού οστών (Pediatric Diseases Nurses Group – PDNG).

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της SIOPE (the European Society for Paediatric Oncology) για τα επόμενα 10 χρόνια, η Εταιρεία μας – ως μέλος της SIOPE – θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για αύξηση των ποσοστών ίασης παιδιών και εφήβων με καρκίνο αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους επιβιώσαντες σε συνεργασία με γονείς και αποθεραπευμένους. Το σύνθημα που ακούστηκε στην SIOPE SOCIETY DAY στα πλαίσια του ECCO 2017 στις 27 Ιανουαρίου 2017 «τα παιδιά πρώτη προτεραιότητα» θα είναι ο φάρος για όλους μας με μέτρο επιτυχίας τα 10 χρόνια ελεύθερα νόσου αλλά και απώτερων συνεπειών.

Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο. Ζητάμε από την Πολιτεία να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις. Καλούμε όλους να συνεισφέρουν στην καθημερινή μάχη ζωής που δίνουν οι μικροί ήρωες. Καθένας μας μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών. Καθένας μας μπορεί να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Εμείς, ως Επιστημονική εταιρεία θα συνεχίσουμε παρά τις όποιες αντιξοότητες να παλεύουμε καθημερινά μαζί με ασθενείς, οικογένειες και φίλους ώστε η φλόγα της πίστης και ελπίδας για την οριστική νίκη να παραμένει άσβεστη.