Η ιστορία μας

2022

Με τη συμβολή του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων η δημιουργία πεζόδρομου μεταξύ των ξενώνων της Φλόγας στην οδό Αιγίου, από Αρκαδίας μέχρι Δ. Πύρρου.

2021

 • Ανακαίνιση του πρώτου Σπιτιού της Φλόγας με την προσθήκη θερμοπρόσοψης σε όλο το κτίριο, προσφορά της Prodea Investments.
 • Αγορά, ανακαίνιση και λειτουργία καταστήματος στην οδό Αρκαδίας και Αιγίου γωνία, δίπλα στα Σπίτια της Φλόγας με στόχο την αξιοποίηση και διάθεση προς πώληση χειροτεχνημάτων που πολλοί εθελοντές, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, προσφέρουν στη Φλόγα.

2020

 • Αλλαγή καταστατικού: Διεκδίκηση και διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
 • Έναρξη χρηματοδότησης από τη Φλόγα της συμμετοχής της ΕΕΠΑΟ στη χάραξη και εφαρμογή των πρώτων πρωτοκόλλων θεραπείας για ισάριθμες μορφές καρκίνου σε συνεργασία με διεθνή συνεργατικά κέντρα.

2019

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την πρόεδρο Μαρία Τρυφωνίδη από την πλευρά της Φλόγας και τον καθηγητή Αντώνη Καττάμη από την πλευρά της ΕΕΠΑΟ, για τη χρηματοδότηση από τη Φλόγα της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή επιστημονικά ιατρικά κέντρα που καθιερώνουν τα πρωτοκόλλα θεραπείας παιδιών και εφήβων. Η συμμετοχή αυτή δίνει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας.

2018

Με πρωτοβουλία της Φλόγας πραγματοποιούνται οι πρώτες επαφές της Φλόγας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Σκοπός η ανάληψη από τη Φλόγα της οικονομικής επιβάρυνσης που απαιτείται για τη δρομολόγηση βέλτιστων πρακτικών ιατρικής φροντίδας των παιδιών και εφήβων που δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στη χώρα μας.

2017

 • Λειτουργία του 4ου ξενώνα της Φλόγας για τη φιλοξενία 8 εφήβων ηλικίας 16-20 χρονών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενηλίκων και εγκαίνια από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Το κτίριο είναι δωρεάν παραχώρηση στη Φλόγα για 30 χρόνια από τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Α. Χολαργού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά από επιθυμία των δωρητών Νικολάου και Ιωάννας Καμαράτου. Τον εξοπλισμό χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 • Πανηγυρική εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ για τη βράβευση 56 δοτών μυελού των οστών και συνάντηση-γνωριμία 4 δοτών μυελού των οστών με τους λήπτες τους. Παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί και πλήθος κόσμου.

2016

Με πρόεδρο τη Μαρία Τρυφωνίδη, ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του κτιρίου της δωρεάς της Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού με χρηματοδότηση της Φλόγας και εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Δημιουργήθηκαν συνολικά 9 νέα αυτόνομα διαμερίσματα για τη φιλοξενία μεταμοσχευμένων παιδιών και μια ανεξάρτητη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο.

2015

 • Αλλαγή καταστατικού. Επέκταση των δραστηριοτήτων της Φλόγας στη διάθεση προϊόντων χειροτεχνίας για την ενίσχυση του έργου της. Θεσμοθέτηση των τμημάτων της περιφέρειας σε Παραρτήματα ανά Νομό και όχι ανά Περιφέρεια όπως ίσχυε μέχρι τότε.
 • Υλοποιείται η πρώτη δωρεά της Φλόγας για τυποποίηση δειγμάτων μυελού των οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ (Πανεπιστημίου Πατρών). Η συνεργασία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 • Δωρεά στη Φλόγα κτιρίου στην Αιγίου 9 και Αρκαδίας γωνία, από την κ. Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού για τη φιλοξενία οικογενειών.

2014

Έναρξη έκδοσης από τη Φλόγα ετήσιου ημερολογίου, με ενημερωτικά ένθετα για το έργο και τους σκοπούς της Φλόγας.

2013

 • Αγορά ενός ακόμα διαμερίσματος στον 3ο όροφο της Αιγίου 7, για τη φιλοξενία τριών οικογενειών με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έτσι στο κτίριο της Αιγίου 7 μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν συνολικά 10 παιδιά με τους γονείς τους.
 • Πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα 30 χρόνια Φλόγας. Βράβευση από τη Φλόγα των μεγάλων χορηγών της, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΟΠΑΠ, Όμιλος Υγεία, Όμιλος ΟΤΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, GlaxoSmithKline και ανακήρυξη της ιατρού Ελένης Βασιλάτου Κοσμίδη, σε επίτιμο μέλος της Φλόγας, λόγω της μακροχρόνιας υποστήριξής της στη Φλόγα. Η εκδήλωση έκλεισε με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
 • Χρηματοδοτείται για πρώτη φορά η απασχόληση ιατρών στα 3 ογκολογικά τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού, τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Π. & Α. Κυριακού, σε εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν.4115/2013. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται σταθερά μέχρι και σήμερα εφόσον υπάρχει ανάγκη αλλά και διαθέσιμοι ιατροί.

2012

 • Η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το Βραβείο Νικολάου Καρόλου στη Φλόγα για τη «Δράση κοινωνικής αρετής και ευποιΐας» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων προσφοράς στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο με παροχή ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας και στήριξη των οικογενειών τους.
 • Ριζική ανακατασκευή, εξοπλισμός και εικονογράφηση των δύο ακτινοδιαγνωστικών τμημάτων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία (ακτινολογικό τμήμα και τμήμα αξονικού / μαγνητικού τομογράφου).

2011

Ριζική ανακαίνιση και εξοπλισμός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με αποκλειστικό χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

2010

 • Ανακαίνιση χώρων, προμήθεια εξοπλισμού και έναρξη λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικού Παίδων στο Νοσοκομείο Π. & Α. Κυριακού με μεγάλο χορηγό τον ΟΠΑΠ και χορηγό τη Φλόγα.
 • Λειτούργησε το εκκλησάκι μας Αγίων Αναργύρων στον χώρο του πρώτου ξενώνα μας, στην Αιγίου 6-8, με χορηγία της Δήμητρας Γαλαζούδη.

2009

 • Έναρξη του προγράμματος «Νοσηλεία στο Σπίτι» σε συνεργασία αρχικά με το ογκολογικό τμήμα του Π. & Α. Κυριακού και αργότερα την ίδια χρονιά και με τα υπόλοιπα ογκολογικά τμήματα του Αγία Σοφία. Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία. Η χορηγία αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2015 οπότε το πρόγραμμα συνέχισε η Φλόγα. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το κύριο μέρος του κόστους ανέλαβε ο όμιλος ΟΤΕ.
 • Αγορά δύο ακόμα διαμερισμάτων στο 2ο όροφο της Αιγίου 7, το ένα εκ των δύο με χρηματοδότη την οικογένεια Ιωάννας Παπαδοπούλου στη μνήμη της Μιράντας Παπαδοπούλου. Μεταφορά των γραφείων της Φλόγας στο κτίριο της Αιγίου 7 και διαμόρφωση του ισογείου του ξενώνα σε αίθουσα διδασκαλίας για το σχολείο.

2008

Η Φλόγα ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα της ΕΕΠΑΟ με πρόεδρο την ιατρό Ελένη Βασιλάτου Κοσμίδη για χρηματοδότηση Αρχείου Καταγραφής Καρκίνου Παιδικής Ηλικίας. Η καταγραφή συνεχίστηκε μέχρι το 2014. Ατόνησε στη συνέχεια επειδή δεν εφαρμόστηκε από όλα τα ογκολογικά τμήματα της χώρας με αποτέλεσμα η στατιστική εικόνα των καταγραφών να μην είναι συνολική και επομένως αντιπροσωπευτική.

2007

 • Αγορά και ριζική ανακαίνιση 7 μικρών αυτόνομων διαμερισμάτων στο ισόγειο και πρώτο όροφο, στην Οδό Αιγίου 7 (ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό ξενώνα) για τη φιλοξενία οικογενειών με ιδιαίτερα προβλήματα ή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δύο από τα διαμερίσματα χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 • Αλλαγή καταστατικού. Τα ενήλικα αποθεραπευμένα παιδιά ιδρύουν δικό τους φορέα, το Κύτταρο, και έτσι τακτικά μέλη με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι παραμένουν μόνο οι γονείς παιδιών που νόσησαν από καρκίνο. Καθιερώνονται επίσημα τμήματα ανά γεωγραφική περιφέρεια. Επίσης, για πρώτη φορά καθιερώνεται η επάνδρωση των τμημάτων αυτών να πραγματοποιείται από γονείς-εκπροσώπους, οι οποίοι θα εκλέγονται κατά τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, που πραγματοποιούνται για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

2006

Ριζική ανακατασκευή του Τμήματος Αιματολογίας Ογκολογίας (ΤΑΟ) στο ισόγειο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

2005

Η Φλόγα αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του ιατρικού εξοπλισμού για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των παιδιών, πραγματοποιεί την πρώτη της δωρεά σε ιατρικό εξοπλισμό στη δημόσια υγεία: Βιομοριακός Αναλυτής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε σειρά δωρεών στις παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού οι οποίες συνεχίζονται σταθερά χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα.

2003

Έναρξη λειτουργίας του σχολείου της Φλόγας, Δημοτικό και Γυμνάσιο – Λύκειο, στο Σπίτι των παιδιών μας με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας.

2002

Ολοκληρώθηκε η ανέγερση και ο εξοπλισμός του ξενώνα με πρόεδρο τη Μαρία Τρυφωνίδη, μητέρα της Αλεξάνδρας, και στις 21/10/2002 μπήκε για φιλοξενία το πρώτο παιδί με τους γονείς του. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον Νοέμβριο του 2002. Μεγάλος χορηγός για την ανέγερση του ξενώνα ήταν η οικογένεια Ιωάννας Παπαδοπούλου και για τον εξοπλισμό η Δήμητρα Γαλαζούδη. Ο ξενώνας αναπτύσσεται σε υπόγειο, ισόγειο και 4 ορόφους. Περιλαμβάνει 23 δωμάτια φιλοξενίας, παιδότοπο, κοινόχρηστη κουζίνα και χώρους αναψυχής.

2000

Συνεχίστηκε η ανέγερση του ξενώνα, με πρόεδρο τον Λεωνίδα Τσίρο, πατέρα της Αιμιλίας.

1998

Έγινε η έναρξη εργασιών για τον πρώτο ξενώνα της Φλόγας. Προσωρινή διακοπή των εργασιών λόγω της προσφυγής των γειτόνων της Φλόγας στη δικαιοσύνη, προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση του ξενώνα. Επανέναρξη των εργασιών ανέγερσης του ξενώνα μας στην Αιγίου 6-8 μετά τη δικαίωση της Φλόγας από το Συμβούλιο Επικρατείας.

1997

Με πρόεδρο τον Παναγιώτη Κόλλια, πατέρα του Παντελή, ολοκληρώθηκαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες για το πρώτο Σπίτι της Φλόγας από τους αρχιτέκτονες Ελένη Μαΐστρου και Βασίλη Κασκούρα, τον πολιτικό μηχανικό Δ. Μπαϊρακτάρη και τον μηχανολόγο Μίνωα Μαΐστρο. Έγινε η προκήρυξη για την υποβολή προσφορών και η ανάθεση για την ανέγερση του κτιρίου στα ιδιόκτητα οικόπεδα που αγοράστηκαν το 1990 στην οδό Αιγίου 6-8 στο Γουδή, δίπλα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού.

1996

Αλλαγή καταστατικού. Τακτικά μέλη με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι παραμένουν μόνο οι γονείς και τα ενήλικα παιδιά της Φλόγας.

1993

Η Φλόγα, με πρόεδρο τον Γιάνη Μαΐστρο, έγινε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Συλλόγων Γονιών ICCCPO τότε, σήμερα CCI (Childhood Cancer International). Σε μια ιστορική συνάντηση στη Βαλένθια της Ισπανίας, οι γονείς-εκπρόσωποι από 13 πρωτοπόρες χώρες, έδωσαν τα χέρια και υποσχέθηκαν συνεργασία μεταξύ τους για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά με καρκίνο. Η Φλόγα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της CCI με στόχο την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών προς όφελος όλων των μελών. Σήμερα στη CCI συμμετέχουν 93 χώρες από όλον τον κόσμο.

1991

Δημιουργία ενός ακόμα γραφείου της Φλόγας εκτός Αθηνών. Αυτήν τη φορά στην Ήπειρο, με κέντρο την Ηγουμενίτσα, από την Ελευθερία Κώτσιου, μητέρα της Ρένας.

1990

 • Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ήδη εφαρμόζεται με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Η Φλόγα ανέδειξε την ανάγκη καθιέρωσης της μεταμόσχευσης και στη χώρα μας και συνέταξε εμπεριστατωμένη σχετική μελέτη για την ίδρυση-οργάνωση και λειτουργία πρότυπης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Την υλοποίηση της μελέτης αυτής και την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγία Σοφία, ανέλαβε και ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα».
 • Με μεγάλη προσπάθεια και αγώνα των τότε γονιών, αγοράστηκαν τα δύο οικόπεδα στην οδό Αιγίου 6-8 στο Γουδή, για την ανέγερση ξενώνα, δίπλα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ένας πραγματικός άθλος των γονιών για τη Φλόγα του 1990 με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

1987

Δημιουργία γραφείου της Φλόγας στον Βόλο, με την Ντίνα Τριανταφύλλου, μητέρα της Λένας, και στην Πάτρα με την Τασία Παπαϊωάννου, μητέρα του Χάρη.

1986

Η Φλόγα με μεθοδευμένες κινήσεις ανάδειξε προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά και έθεσε τις βάσεις για έναν πολύχρονο αγώνα των γονιών που δικαιώθηκε 24 χρόνια μετά, το 2010.

1984

Δημιουργία στην Κέρκυρα του πρώτου γραφείου της Φλόγας εκτός Αθηνών από την Ελισάβετ Κοσμαδάκη, μητέρα της Ηρώς.

1983

Αναγνωρίζεται επίσημα η λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα εξειδικευμένου παιδιατρικού ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Π. & Α. Κυριακού με διευθύντρια την Ελένη Βασιλάτου Κοσμίδη. Η Φλόγα με πρόεδρο τον Γιάνη Μαΐστρο, έδωσε τον πρώτο της αγώνα για την υποστήριξη της δημιουργίας του τμήματος.

1982

 • Ίδρυση της Φλόγας – Ιδρυτικά μέλη είναι γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατροί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι της παιδιατρικής κλινικής του Π. & Α. Κυριακού που φιλοξενούσε τα παιδιά με καρκίνο. Συστήνεται η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον γονιό της Φλόγας, Αθανάσιο Σιαμπανόπουλο, πατέρα του Γιάννη.
 • Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το πρώτο καταστατικό. Τακτικά μέλη είναι γονείς παιδιών που νόσησαν και επαγγελματίες υγείας του ογκολογικού τμήματος του Π. & Α. Κυριακού. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Γιάνη Μαΐστρο, πατέρα του Βασίλη, και μέλη τη Δανάη Παπαδάτου και την Πόπη Χατήρα, ψυχολόγους, τη Φωτεινή Πρέκα, μητέρα του Βαγγέλη, τη Μαρία Δυράκη, μητέρα της Αριάδνης, τον Θανάση Σιαμπανόπουλο, πατέρα του Γιάννη, και τον Δημήτρη Παρθενίου, πατέρα του Πέτρου, γονείς.