Είμαι γονιός

Τα δικαιώματα του παιδιού

Ενημερωθείτε για τα βασικά θεσμικά δικαιώματα του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του και μετά.

Τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες για όσο διάστημα κρίνουν οι υγειονομικές επιτροπές και τυγχάνουν προστασίας από τη νομοθεσία του Κράτους.

Για να μπορεί να επωφεληθεί το παιδί σας, πρέπει να έχετε λάβει βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και για συγκεκριμένους λόγους πάνω από 50%.

Τι δικαιούται το παιδί σας όσο θεραπεύεται

  • Επίδομα πρόνοιας (ΚΕΠΑ). Το επίδομα καταβάλλεται κάθε 2 μήνες και ξεκινά από την ημέρα που καταθέτετε τα δικαιολογητικά.
  • Διατροφικό επίδομα. Καταβάλλεται κάθε 2 μήνες σε όσους έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  • Κατ’ οίκον διδασκαλία. Το παιδί σας έχει δικαίωμα να απουσιάζει δικαιολογημένα από το σχολείο και να κάνει μάθημα στο σπίτι με εκπαιδευτικό που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Φορολογική έκπτωση.
  • Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Μπορείτε να λάβετε έκπτωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημά σας.

Τι δικαιούται το παιδί σας μετά τη θεραπεία του

  • Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.
  • Στρατιωτική θητεία. Δικαίωμα αίτησης για απαλλαγή από στρατιωτική θητεία λόγω ασθένειας, η οποία εξετάζεται ανάλογα με τη νόσο, τον χρόνο από τη θεραπεία κ.λπ.
  • Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ. Δικαίωμα έκδοσης της κάρτας ανεργίας ειδικών κοινωνικών ομάδων.
  • Κάρτα πολιτισμού. Δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα θεάματα.
  • Φυσικοθεραπείες. Έως 10 συνεδρίες, 2 φορές τον χρόνο.

Δείτε αναλυτικά τα δικαιώματα, τη διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον οδηγό της Φλόγας για τα Δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά.

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ασθένεια των παιδιών σας, γιατί κάθε γονιός έχει δικαίωμα να γνωρίζει.

Κάθε γονιός όμως είναι υπεύθυνος να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να διευκρινίσει επιμέρους λεπτομέρειες και να ενημερωθεί για τυχόν τροποποιήσεις.

Χρήσιμο ενημερωτικό υλικό

Βρείτε οδηγούς και πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητα του παιδιού κατά τη θεραπεία του.

Το αλφαβητάρι της γνώσης

Ένα αλφαβητάρι βασισμένο σε επιστημονική γνώση και εμπειρία, αλλά γραμμένο απλά γιατί απευθύνεται σε γονείς.

Στόχος είναι να ενημερώσει και να εξηγήσει στους γονείς θέματα και διαδικασίες που θα αντιμετωπίσουν κατά την ασθένεια του παιδιού, και να παράσχει συμβουλές για την καθημερινότητα.

«Το αλφαβητάρι της γνώσης» συνέταξε η κ. Λουκία Μπουλγκούρα.

Κατεβάστε και διαβάστε «Το αλφαβητάρι της γνώσης».

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη φροντίδα του παιδιού με καρκίνο

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE) έχει προχωρήσει στη σύνταξη των Ευρωπαϊκών προτύπων για τη φροντίδα του παιδιού με καρκίνο.

Πρόκειται για σημαντικό κείμενο αναφοράς σχετικά με τις απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροί κάθε κέντρο που ασχολείται με τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο.

Κατεβάστε και διαβάστε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη φροντίδα του παιδιού με καρκίνο.

Ο πόνος στο παιδί με καρκίνο

Ενημερωθείτε για τις συνήθεις πηγές πόνου στα παιδιά με καρκίνο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στα παιδιά. Μάθετε μερικούς συχνούς μύθους σε ένα έντυπο που έχει συνταχθεί από γιατρούς του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Κατεβάστε και διαβάστε το έντυπο «Ο πόνος στο παιδί με καρκίνο».

Κακοήθη νοσήματα στο παιδί

Ένας οδηγός που απευθύνεται σε γονείς και περιέχει γενικές πληροφορίες για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Έχει συνταχθεί από τη γιατρό Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη.

Κατεβάστε και διαβάστε για τα «Κακοήθη νοσήματα στο παιδί».

Παγίδες στο διαδίκτυο

Συμβουλές για πιο ασφαλή αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο.

3+1 σημεία που πρέπει να προσέχετε

  1. Αξιοπιστία και ποιότητα πληροφορίας. Όλες οι πηγές δεν είναι εξίσου αξιόπιστες. Ελέγξτε ότι αντλείτε πληροφορίες από επίσημους φορείς και ιατρικές εταιρείες. Μην εμπιστεύεστε πηγές αμφιβόλου προέλευσης, όπως π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, κ.λπ.) ή ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.
  2. Σε ποιον απευθύνεται η σελίδα. Προτιμήστε σελίδες που απευθύνονται σε γονείς και ασθενείς. Οι σελίδες που απευθύνονται σε ογκολόγους συνήθως περιέχουν πληροφορίες που απαιτούν προηγούμενη γνώση και εξειδίκευση.
  3. Αποτελέσματα αναζήτησης. Πολλές φορές εμφανίζονται αποτελέσματα που αφορούν καρκίνους ενηλίκων και όχι παιδιών. Παρόλο που οι ονομασίες κάποιων μορφών είναι κοινές, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας διαφέρει και ως προς την αντιμετώπιση και ως προς την πρόγνωση.
  4. Επιβεβαίωση με τον θεράποντα ιατρό. Πάντα να συζητάτε τις πληροφορίες που βρίσκετε με τον θεράποντα ιατρό του παιδιού σας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωση του παιδιού σας και μπορεί να σας συμβουλεύσει υπεύθυνα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι