Τα σπίτια μας

Τα σπίτια των παιδιών μας

Έως 50 οικογένειες από όλη την Ελλάδα φιλοξενούνται δωρεάν στα ειδικά διαμορφωμένα σπίτια της Φλόγας.

Το κεντρικό σπίτι της Φλόγας

Ο κεντρικός ξενώνας μας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2002. Εκατοντάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη φιλοξενηθεί στους χώρους του.

Βρίσκεται στο Γουδή, πολύ κοντά στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Διαθέτει 23 δωμάτια για φιλοξενία οικογενειών, κοινόχρηστους χώρους κουζίνας και ψυχαγωγίας, σχολείο, παιδότοπο και εκκλησάκι.

Τα οικόπεδα για την ανέγερση του ξενώνα αγοράστηκαν το 1990. Μέρος του κόστους ανέγερσης καλύφθηκε με δωρεά της οικογένειας Παπαδοπούλου, ενώ η κ. Δήμητρα Γαλαζούδη ανέλαβε τον εξοπλισμό.

Το σπίτι της Φλόγας

Για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες στέγασης, την περίοδο 2007-2012 αγοράσαμε ακόμη 9 διαμερίσματα στην Αιγίου 7 ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό ξενώνα μας.

Στα 9 διαμερίσματα φιλοξενούνται 10 παιδιά.

Δύο μικρά  διαμερίσματα χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ένα διαμέρισμα από την οικογένεια Παπαδοπούλου στη μνήμη της Μιράντας Παπαδοπούλου.

Το σπίτι των εφήβων

Τον Ιούνιο του 2017 θέσαμε σε λειτουργία τον ξενώνα μας για τη φιλοξενία εφήβων που νοσηλεύονται στον Άγιο Σάββα και άλλα νοσοκομεία ενηλίκων της Αθήνας.

Ο ξενώνας βρίσκεται στον Χολαργό και μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 οικογένειες. Αποτελείται από δύο διώροφα κτήρια με 7 αυτόνομα μικρά διαμερίσματα.

Ο ξενώνας παραχωρήθηκε στη Φλόγα από την Ιερά Αρχιεκπισκοπή Αθηνών, μετά από αίτημα του Νικολάου και της Ιωάννας Καμαράτου, οι οποίοι χρηματοδότησαν αποκλειστικά την ανέγερσή του.

Ο εξοπλισμός του ξενώνα είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το σπίτι των μεταμοσχευμένων παιδιών

Τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαινιάσαμε ένα νέο σπίτι για μεταμοσχευμένα παιδιά απέναντι από τον κεντρικό ξενώνα μας.

Πρόκειται για 9 αυτόνομα διαμερίσματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί για να καλύπτονται οι ειδικές συνθήκες διαμονής που απαιτούνται για τα μεταμοσχευμένα παιδιά.

Το σπίτι είναι δωρεά της κ. Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού, η οποία το αγόρασε για τη Φλόγα, και ανακατασκευάστηκε από τις δωρεές των χιλιάδων ευαισθητοποιημένων φίλων της Φλόγας.

Η ζωή στο σπίτι

Εξασφαλίζουμε στις οικογένειες άριστες συνθήκες διαμονής σε ένα περιβάλλον φιλικό και κατάλληλο για παιδιά που κάνουν θεραπεία.

Μια μεγάλη οικογένεια

Ο ξενώνας μας είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να ενισχύει τη γνωριμία και τη συναναστροφή των οικογενειών που φιλοξενούμε.

Στόχος είναι οι οικογένειές μας να νιώθουν μέρος ενός συνόλου και όχι μόνες.

Σε αυτό βοηθούν οι πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, όπως η κουζίνα, το σαλόνι, ο παιδότοπος και η αυλή, όπου μικροί και μεγάλοι μαζεύονται για να συζητήσουν και να παίξουν.

Επίσης, διοργανώνουμε εξορμήσεις σε λούνα παρκ, κοντινούς προορισμούς στην Αττική, ακόμη και σε σινεμά για τα μεγαλύτερα παιδιά, με το ιδιόκτητο πουλμανάκι της Φλόγας.

Μετά από αίτημα πολλών γονιών, δημιουργήσαμε κι ένα μικρό εκκλησάκι στην αυλή του ξενώνα.

Τα έξοδα λειτουργίας του ξενώνα, όπως οι μισθοί των υπαλλήλων και τα τρέχοντα έξοδα (λογαριασμοί, συντήρηση, πετρέλαιο κ.λπ.), καλύπτονται πλήρως από τη Φλόγα.

Το σχολείο μας

Στο σπίτι της Φλόγας λειτουργεί σχολείο με προσωπικό αποσπασμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Έτσι, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους και να μη χάνουν τη σχολική χρονιά.

Όπως όλα τα σχολεία, έτσι και εμείς διοργανώνουμε σχολικές γιορτές με ποιήματα και τραγούδια, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία.

Πολλά βράδια, ο χώρος του σχολείου μας μετατρέπεται σε μικρή αίθουσα κινηματογράφου για γονείς και παιδιά.

Πώς βοηθάμε

Δίνουμε λύσεις σε πρακτικά καθημερινά προβλήματα ενώ παράλληλα προσφέρουμε ένα περιβάλλον αγάπης και σεβασμού.

Μέσα από τα σπίτια μας, καταφέρνουμε να εξυπηρετούμε πολλές διαφορετικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά και οι γονείς που έρχονται από την περιφέρεια:

  • Άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο. Τα σπίτια βρίσκονται σχεδόν δίπλα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας (250 μ.). Έτσι, διευκολύνονται οι συχνές μετακινήσεις των παιδιών για τις εξετάσεις και τις θεραπείες τους.
  • Οικονομικό όφελος. Οι οικογένειες φιλοξενούνται δωρεάν για όσο διάστημα χρειαστεί. Έτσι, δεν επιβαρύνονται με ενοίκια και λογαριασμούς για το διάστημα της θεραπείας, που συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν ο ένας γονέας έχει αναγκαστεί να αφήσει την εργασία του, προκειμένου να παραμείνει με το παιδί.
  • Κοινωνικότητα. Οι οικογένειες έρχονται στην Αθήνα συνήθως χωρίς να γνωρίζουν κανέναν και έχοντας αφήσει πίσω φίλους και συγγενείς. Στα σπίτια μας έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συναναστραφούν με άλλους γονείς και παιδιά.
  • Συμπαράσταση και κατανόηση. Στα σπίτια μας συναντιούνται άνθρωποι που μοιράζονται ένα κοινό πρόβλημα. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις αγωνίες και τους φόβους τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό και αγάπη. Κι έτσι να αντλήσουν δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
  • Καθημερινή βοήθεια. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τις οικογένειες όσο γίνεται περισσότερο, με καθοδήγηση, συμβουλές, παραχώρηση οχήματος για μετακινήσεις κ.ά. Παράλληλα, και οι γονείς βοηθούν ο ένας τον άλλον προκειμένου να μοιράζονται τα βάρη και να γίνεται πιο εύκολη η διαμονή όλων.

Για όλους αυτούς τους γονείς, η ζωή στον ξενώνα θα βρίσκεται για πάντα στη σκέψη και την καρδιά τους, γιατί συνδέθηκε με τον αγώνα τους να κερδίσουν τη ζωή του παιδιού τους.